LÀÀtsed idandamiseks
Idandamiseks LÀÀtsed â idandatud seemned on vĂ€ga vÀÀrtuslik ja tervislik toiduaine. Idanevates seemnetes moodustub mitmeid kordi rohkem eluliselt olulisi aineid kui tĂ€iskasvanud taimes. Idandatud lÀÀtseseemnetes on rikkalikult A, B1, B2, B3, B6, B12, C ja E vitamiine, samuti fosforit, rauda, tsinki, magneesiumi ja naatriumit. LÀÀtseseemned segatuna nisu-, kaera-, odra-, tatra- vĂ”i sojaseemnetega ja maitsestatud meega on suurepĂ€rane maiustus. Seemneid idandada ei ole keeruline. Need tuleb pesta korralikult lĂ€bi, kallata idandamiseks mĂ”eldud nĂ”u sisse ja valada vett peale. Vesi peab seemned ĂŒle ujutama. Seda peab olema 3-4 korda rohkem kui seemneid. Seemneid tuleb vees leotada 4-12 tundi (sĂ”ltuvalt nende suurusest), kuni need paisuvad. Hiljem valada vesi Ă€ra. Paisunud seemneid hoida ilma veeta kinnikaetud nĂ”us, et need Ă€ra ei kuivaks, kuni seemned idanevad. Idandada seemneid 2-10 pĂ€eva (sĂ”ltuvalt nende sordist). Idanevaid seemneid tuleb vĂ€hemalt paar korda pĂ€evas niisutada (valada vett peale ja jĂ€lle Ă€ra valada). Ălekasvanud idandatud seemneid kasvatada edasi valguse kĂ€es. VĂ”rsed lĂ”igata Ă€ra ja pigistada nendest mahl vĂ€lja. Pakis 20g.